Aurel Cosma, în oglinda istoriei. O biografie succintă

Pavel Chinezu – Cu Dr. Ioan Hategan
30 septembrie 2017
În preajma Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918: Aurel Cosma, bănățenii și sârbii
14 octombrie 2017
Afișează tot

Aurel Cosma, în oglinda istoriei. O biografie succintă

Aurel Cosma, cel care avea să devină avocat, naționalist român, primul prefect român al județului Timiș-Torontal, ministru și deputat liberal, s-a născut în 13/26 septembrie 1867 în localitatea bănățeană Beregsău Mare unde tată său funcționa ca învățător. Cosmeștii se trăgeau din străvechea viță a lui Bârsan, numită astfel de la unul dintre strămoșii care venise în Banat din Țara Bârsei. Se pare că familia străbună era originară din Moldova. Unul din înaintașii îndepărtați , după ce peregrinase mai multe locuri și se opries o perioadă în preajma Brașovului, își continuase drumul până la Moșnița. Mama sa a fost aromâncă.

Aurel Cosma a fost un strălucit elev al Liceul Piarist din Timișoara și un bursier eminent al Fundației Gojdu, la Budapesta, unde a devinit doctor în Drept.

În anul 1893, Aurel Cosma și-a încheiat cu succes studiile universitare, peste un an, a reușit să și să obțină și titlul de doctor în Drept la prestigioasa universitate din Budapesta.

La insistența părinților, s-a întors în locurile natale. Stabilit la Timișoara, a activat ca stagiar la birourile avocațiale ale cunoscuților fruntași români timișoreni Pavel Rotariu și Emanuil Ungurianu.

Marele publicist și om politic Valeriu Braniște, rememorând întâlnirile sale cu Pavel Rotariu în anii când conducea gazeta Dreptatea, nota în memoriile sale:

„În cancelaria lui era candidat pe atunci dr. Aurel Cosma, devenit mai târziu advocat și director al institutului Timișiana din Timișoara. Luase de soție pe Lucia, fata mai mare din a doua căsătorie a directorului Băncii Albina din Sibiu, Partenie Cosma.” (foto 2)

În perioada în care își satisfăcuse stagiul militar într-o unitate de artilerie din Sibiu, Aurel Cosma a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soție o lungă perioadă de timp. Lucia Cosma se născuse în 13 septembrie 1875 la Beiuș, unde tatăl ei fusese avocat și deputat dietal. Mama sa, Maria Cosma, era nepoata de frate a a Mitropolitului Miron Românul, cel care, sub numele Miron  Cristea, avea să devină primul Patriarh al României Mari.

După ce s-a mutat la Sibiu, tatăl ei a condus viața economică românească a Ardealului în calitate de director general al Băncii Albina. (Sora Luciei Cosma, Hortensia Cosma, a fost prima soție a lui Octavian Goga, până în 1921, deci Aurel Cosma i-a fost cumnat lui Octavian Goga.)

Dedicat cauzei naționale a românilor, în anul 1902 este ales preşedinte al organizaţiei Partidului Naţional Român din comitatul Timiş. În 31 octombrie 1918 nu este de acord cu constituirea Republicii Bănăţene.

În august 1919 , a devenit primul prefect român al judeţului Timiş
–Torontal și a reușit, cu succes, să efectueze o tranziţie paşnică a puterii şi să reorganizese din temelii administraţia românească în condiţii foarte grele.

După 1920, când s-a alăturat Partidului Naţional Liberal şi a constituit organizaţia judeţeană din Timiş, a fost ministru al Lucrărilor Publice și deputat de Timișoara.

Moștenirea lui cea mai luminoasă este nepotul de frate, Aurel Cosma jr., ilustru om politic, jurnalist și om de cultură.

(Vasile Dudaș, Aurel Cosma (1867-1931), Timișoara, editura Mirton, 1998)