Personalități

Traian Vuia

( 1872 – 1950 )

„Eu nu am căutat niciodată gloria, fiindcă știu că gloria pierde adesea pe om. Eu nu lucrez pentru gloria mea personală, ci lucrez pentru gloria geniului uman. Ce importanță are cine a facut aceste lucruri, important este că ele există.” Traian Vuia

Află mai multe

Carol Telbisz

( 1854 – 1914 )

Carol Telbisz (1854 – 1914) Carol Telbisz a condus Primăria Timișoarei timp de 29 de ani: intre 1885-1914. S-a născut la Cenad din părinți bulgari a terminat Facultatea de Drept la Budapesta, a devenit doctor in drept la Viena și a fost innobilat de curtea imperială Administrația Telbisz a decis demolarea vechilor fortificații, a proiectat bulevardele mari rețeaua de canalizare și alimentare cu apă și iluminatul public.

Află mai multe

Dionisie Linția

( 1880-1952 )

Istoria științelor naturale, a ornitologiei, din România și din Europa îl are în panteonul ei și pe bănățeanul Dionisie Linția. Născut în 13 august 1880 în satul numit astăzi Grădinari (județul Caraș-Severin), a urmat Școala Normală în Timișoara, iar, după un stagiu de învățător, a studiat la Muzeul Naționa Ungar aspecte legate de conservarea materialului ornitologic (taxodermie).

Află mai multe

Aurel Cosma

( 1867 – 1931 )

Aurel Cosma (1867 – 1931) Avocat, om politic, primul prefect român al județului Timiș-Torontal, ministru, deputat. Dintr-o familie bănățeană, cu o mamă aromâncă, Aurel Cosma a fost un strălucit elev al Liceul Piarist din Timișoara și un bursier eminent al Fundației Gojdu, la Budapesta, unde devine doctor în Drept. Dedicat cauzei naționale a românilor, în anul 1902 este ales preşedinte al organizaţiei Partidului Naţional Român din comitatul Timiş. În 31 octombrie 1918 nu este de acord cu constituirea Republicii Bănăţene.

Află mai multe

Pavel Chinezul

( 1432- 1494 )

Numele singurului conducător militar creștin neinvins de turci nu are nicio legatura cu chinezii! Numele Chinezu vine de la forma maghiară a cuvântului "cneaz", comite. S-a născut in familia unui morar din actuala așezare Satchinez și, de la simplu soldat, a ajuns la cele mai inalte dregătorii militare si administrative: comite, conducător al armatelor Regelui Matei Corvinul, jude al Curții regale, strateg militar al creștinătății din acest colț de Europă.

Află mai multe

Dr. Karl Diel

( 1855 - 1930 )

Născut în Jimbolia (Hatzfeld) și școlit la Budapesta, Dr. Karl Diel, cel mai important chirurg al Banatului, a devenit un nume de legendă: a creat un spital, a făcut operatii pe creier in premieră, a introdus tehnici inovatoare.

A efectuat mii de operații, și a ridicat spitalul "Erzsebet Korhaz"/"Spitalul de stat Jimbolia" la rangul spitalelor universitare din Viena, Budapesta sau Berlin. Regele Ferdinand i-a acordat "Steaua României in grad de comandor" celui care, la 22 de ani, s-a casatorit cu fiica medicului Curții Imperiale de la Viena.

Află mai multe

Victor Vlad Delamarina

( 1870 - 1896 )

Primul Poet dialectal al literaturii române a murit la numai 26 de ani, de tuberculoză, în toiul unei tinereți zbuciumate din care ultimii patru ani i-a petrecut pe mări, ca ofițer de marină.

A scris comedii, însemnări de călătorie, jurmal, a tradus, a pictat, dar, pentru bănățeni, el va rămâne pururi autorul poeziei „Ăl mai tare om din lume”, imnul neoficial al poeziei în grai bănățean. În volum, poeziile sale au apărut postum, în 1902, sub titlul „Poesii băbățeneșci - Întocmiri”, într-o ediție îngrijită de Valeriu Braniște.

Localitatea sa natală, Satu Mic, îi poartă numele, ior el se odihnește în cimitirul din Lugoj.

Află mai multe