Proiectul

La finele lunii decembrie 2016, Muzeul Național al Banatului și Fundația Popular Europeană de Strategii Sociale, Economice și Sociale au lansat  proiectul „Banatul – istorie vie”, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș și în parteneriat cu Primăria Timișoarei.

Proiectul pornește de o constatare în același timp evidentă și nedreaptă: bănățenii știu mai mult despre personalități din Moldova, Muntenia și Transilvania decât despre personalitățile care au marcat istoria acestor locuri: personalități istorice, științifice, culturale, politice, sportive din perioade mai vechi sau mai recente.

Iată de ce ne-am gândit că este nevoie de o campanie de promovare a personalităților Banatului din toate domeniile de activitate, din toate epocile, până în imediata noastră apropiere temporală. Un asemenea demers trebuie să se adreseze tuturor locuitorilor județului prin mijloace clasice, dar și prin intermediul comunicării multimedia. Ceea ce înseamnă blog, pagină Facebook, afișaj stradal (inclusiv publicitar), emisiuni radio și TV, crearea unor mici spectacole (happeninguri) în piețele și în spațiul pietonal din Timișoara și din principalele orașe ale județului.

Mesaje scurte (texte succinte de 4-5 rânduri), cu un conținut diversificat, despre personalitățile Banatului sunt sunt afișate în spații publice din, deocamdată, Timișoara și Jimbolia. De asemenea, oameni-sandvici ce vor purta asemenea panouri cu mesaje vor anima piețe și zone pietonale.

Practic, propunem o carte mereu deschisă și reînnoită a istoriei regiunii noastre cu continuare în fiecare an.

 

Proiectul însă va fi unul cu un feed-back continuu.

În colaborare cu Radio Timișoara, dorim ca în fiecare să fie difuzat câte un text de acest fel cu specificarea locurilor în care este plasat în premieră. De asemenea, pe paginile Proiectului (Facebook și blog), vom posta interviuri și articole in extenso despre personalitățile în cauză, semnate de specialiști reputați.

În fine, suntem în curs de a semna un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean. La finele anului, vom propune Inspectoratului Școlar Județean implicarea într-un concurs televizat gen „Cine știe câștigă” despre personalitățile promovate sprijinit de una dintre cele mai mari companii de telefonie mobilă din România.